Guide

Tvätta dunkudde och duntäcke

Att tvätta dunkuddar och duntäcken på rätt sätt och med rätt tvättmedel är viktigt både för hållbarheten på produkterna och för att undvika att göra onödiga avtryck på vår miljö.  

I vår intervju-serie #FiveOceansCaresAbout pratar vi med människor och varumärken som vi inspireras av och beundrar. Ett sådant företag är Mille Notti. Mille Nottis devis är att ”hållbar stil är ett medvetet val”, vilket rimmar väldigt väl med vår filosofi på Five Oceans. I denna guide delar Grete Edvardsen, som arbetar i Mille Nottis Flagship Store, med sig av sina allra bästa tips för tvätt av dunkuddar och duntäcken.

Tips och råd från Mille Notti

Det allra viktigaste och första rådet är inte att tvätta din dunkudde utan att istället "fluffa" och vädra kudden/täcket så ofta som möjligt, gärna någon gång i veckan. Det är även viktigt att använda ett kuddskydd till dunkudden som du kan ta av och tvätta mer regelbundet så själva kudden håller sig fräsch. Att investera i en bra kudde och ett täcke av hög kvalitet är viktigt för god nattsömn och då vill du ju så klart också att den ska hålla så länge som möjligt. För att den ska göra det har vi satt ihop en enkel guide för att din dunkudde ska hålla sig fluffig och fin så länge som möjligt.

Tvätta dunkudde och duntäcke - steg för steg

1. Skaka och vädra kudden så ofta som du har möjlighet. Då fördelar sig dunet och kudden behåller sin fluffighet och fyllighet. När vi sover svettas vi och kvalster trivs i värme och fukt så du vill få kudden torr efter natten. Använder du överkast vänta innan du bäddar så svett och fukt hinner avdunsta och dunkudden hinner torka innan du bäddar. Genom att fluffa och vädra dunet håller du det fräscht längre utan att tvätta det. Tvätta dunkudden vid behov, 1-3 gånger per år.

2. Se till att alltid ha ett specifikt duntvättmedel hemma så du har rätt produkt när du väl kommer på att det är dags att tvätta. Använd ett tvättmedel som är specifikt framtaget för dun. Det ska helst vara tvålbaserat och inte innehålla doft eller enzymer. Enzymer bryter ner och lägger sig som en oljehinna över dunet och det tappar då sin spänst och fluffighet och resultatet blir en platt och tråkig kudde. Five Oceans Down Wash innehåller vårdande betaglukan som sträcker ut dunfibrerna så dem bibehåller sin spänst och volym. Använd inte sköljmedel då det bryter ner dunfibrerna.

3. Kör sedan ett tvättprogram på 60 grader så du blir av med kvalster och bakterier. Använd inte mer tvättmedel än nödvändigt, 30 ml (2 msk) räcker till en kudde. Kör gärna ett extra sköljprogram och så du får ur allt tvättmedel ur kudden eller täcket. Fyll inte heller maskinen för full, tvätta ett täcke eller kudde i taget om du inte har en riktigt stor maskin.

4. Torkningen är det absolut viktigaste steget för ett lyckat resultat. Kör kudden eller täcket i torktumlare tillsammans med Five Oceans Wool Dryer Balls, ullbollar som hjälper till att fluffa till dunet under torkningen samt påskyndar torkprocessen med upp till 30% genom att stretcha ut dunet. Det är viktigt att dunet torkar helt annars kan det börja mögla och lukta surt. Kör på låg värme i torktumlaren och låt det ta tid. När programmet gått klart, ta ut dunet och puffa det och sen tillbaka in i torktumlaren igen. Fortsätt så tills dunet i kudden är helt torrt. Detta behöver upprepas flera gånger så det är viktigt att du har tid för detta steg, det kan krävas några gånger att få dunet helt torrt. Använd näsan och lukta på dunet, det ska inte lukta fukt utan vara helt utan doft.

Få riktigt fluffiga kuddar!

Förkorta torktumlarens torktid